2009. március 22., vasárnap

Vatera-s különcségek

A Vatera nevezetű internetes oldal tulajdonképpen a hagyományos aukciók mintájára épül, leszámítva, hogy itt nem találkozik szemtől szembe eladó és vevő, mint a régimódi, tárcsás licitek alkalmával. (Természetesen nem akarom degradálni ez utóbbiakat, hiszen ezekenek az aukcióknak mind a mai napig megvan a sajátos, netes licitálással még csak össze sem hasonlítható, bűvös hangulatuk.)
Jómagam is többször vásároltam már a Vatera oldalon, és még soha semmiféle probléma nem merült fel. Akadnak olykor ritkaságok is, például tavaly sikerült szert tennem az Érdekes Újság című folyóiratnak azzal a számára, amely Ferenc József császár haláláról ad hírt. Az újságban természetesen Erzsébet királynéról is megemlékeznek, és jó pár olyan ritka felvétellel is találkoztam benne, amivel eddig máshol még soha. Ez egy különösen jónak mondható vétel volt, hiszen mindösszesen 250 FT-ért kellett licitálnom rá. Gyanítom, az eladó nem volt tudatában, hogy egy ilyen régi és ritka újságért ennek a többszörösét is nyugodtan elkérhette volna, a dokumentumnak szimplán már csak a korát tekintve is. Ő azonban egy, a régiségek birodalmában teljesen járatlan ember volt.


Baki a hagyományos antikváriumban

Ilyennel azonban (és ez a sajnálatosabb, bár számunkra persze szerencsésnek mondható) a hagyományos antikváriumokban is találkozhatunk. Az egyik belvárosi, VII. kerületi antikváriumban akadtam nemrégiben egy 1910-es években, még Ferenc József életében kiadott gót betűs kis könyvre, amely Erzsébet életéről számolt be nagyon szép és ízléses formában, elrendezésben. Attól tartok, az antikvárius itt sem volt tisztában az antik, ráadásul külföldi megjelenésű könyvek értékével - hiszen különben valószínűleg nem ajánlgatta volna mindösszesen 500 Ft-ért. Csak összehasonlítás végett: a www.antikvarium.hu internetes könyvaukción 2000 Ft-ért kinálták ugyanazon a héten, ugyanazt a könyvet. Az értékkülönbség ebben a nagyságrendben talán nem olyan jelentős; azonban negyedáron elkótyavetyélni egy könyvet az antikvárius részéről badarság volt.

Vatera-s könyvek, képeslapok

A Vatera oldalain általában jólismert, "egyendolgok" tünnek fel: könyvek, filmek, képeslapok. Vezeti a sort Hamann, Brigitte osztrák történésznő Erzsébet királyné című munkája, amely az 1930-as években megjelent első komolyabb lélegzetvételű könyv után hatalmas űrt pótolt, amikor a '80-as években megjelent előbb Bécsben, majd igen hamar Magyarországon is. Ez a könyv általában több kiadásban is fellelhető a Veterán, és ára a 400 Ft-os semmi kis értéktől egészen a több ezres magaslatokig húzódhat, az eladó kényétől-kedvétől függően. Furcsa, de valós tapasztalat, hogy a vevők sokszor a jóval drágább példányt vásárolják meg. A meglepő az, hogy nem azért, mert adott példány frisebb kiadású vagy jobb állapotú lenne; hanem egész egyszerűen azért, mert ahogy ráakadnaka keresett a műre a licitálható termékek listáján, azonmód rávetik magukat és vásárolnak. Nincs türelmük hozzá, vagy tudomásuk arról, hogy pár kattintással esetleg jóval olcsóbb példányhoz juthatnának.

Szintén gyakran találkozhatunk új kiadású képeslapokkal is; vagy régiekkel, amiket kuriozumként kínálnak, aranyáron. A gödöllői Erzsébet Parkban felállított Sisi szoborról az 1920-as években kiadott képeslapok például meglepően drágán, sokszor 2-3000 Ft-ért vannak felrakva, és a döbbenet, hogy el is kelnek. A jelenség azért érdekes, mert szinte minden héten több tucat ilyen áru kerül fel az oldalra, és az ember azt hinné, hogy ebből mostmár tényleg csak annak nincsen, akihet még nem vágták eőszakkal hozzá. És mégis...

Meglep az is, hogy az Erzsébet királyné emlékezet képeslapokon című (egyébként nagyon nívós) album, amely a magyarországi Erzsébet-emlékhelyeket mutatja be, még mindig el tud kelni 5-6000 Ft-ért, amihez ugye még a postaköltség is hozzájön, nem beszélve a gyakorlatlanabbaknál az utánvétről is. Miközben mind Budapesten, mind vidéken egyre több és több könyvesboltban 3-4000 Ft-ra leszállították az árát, tapasztalva, hogy a Gödöllői Királyi Kastély kissé túllőtt a célon az eredeti árszabás tekintetében.

Ugyanakkor meglep, hogy Zsigray Julianna Erzsébetről szóló - kissé romantikus - életrajzi regényének 1930-as és 1940-es évekbeli kiadásai, mindössze 1000 Ft-os kikiáltási áron bentmaradnak. Az ízléstelen, csiricsáré, rózsaszín borítójú 2000-es kiadás ezzel szemben ennek többszöröséért elkel. Hova lett a jóízlés, emberek? - teszem fel magamnak időnként a szomorú kérdést. Ha ezek a kötetek szerelmes regények lennének, a téma iránt érdeklődők pedig a lektűrirodalom hívei, akkor még érteném a helyzetet. De egy történelmi személyiség iránt érdekődő, annak életét betéve ismerő, a vele kapcsolatos emléktárgyakat komolyan gyűjtő "rajongó" miért az értéktelent vásárolja, ráadásul jóval magasabb áron, és nem a régi kiadású, igényes könyvet?
Vannak aztán állandó darabok is, amik jószerével sosem kelnek el, de újra és újra megjelennek a kínálatban. Ilyen Dániel Anna Erzsébet királyné - fiatal leányok számára című könyve, aminek szintén a régebbi kiadásai maradtak az eladó nyakán, gyönyörű kemény kötéstáblával, és korabeli, ritkaságszámba menő felvételekkel. A pöttyös sorozatban megjelent lányregény persze mind elkelt.


Árak

Az igazán régi és ritka (nem könyvművészeti szemszögből tipizálva) könyvek azért persze szerencsére mindig gazdára lelnek. Nemrégiben találkoztam egy olyan 1920-as évekbeli dokumentummal, amit én még 4500 Ft-ért vásároltam néhány évvel ezelőtt a Központi Antikváriumban, míg most 14.000 Ft-ért kínálják megvételre. Erzsébet királyné - írták a magyar nők címet viseli, és nagyon kis példányszámban jelent meg anno.

Hatalmas árdifferencia van azonban a most fent lévő ugyanazon kiadású könyvek közt is. Gábel Gyula: Erzsébet királyasszony emlékének című gyönyörű díszalbuma jelenleg 9000 Ft-ért és 35000 Ft-ért is kapható. (Remélem, ez esetben lesz annyira bölcs a leendő vevő, hogy végigpásztázza a teljes kínálatot.)
A legutóbbi időben megjelentek az úgymond tucatáruk is, mint pl. decoupage- vagy egyéb kézműves technikával készített dobozok, szalvétatartók, kulcstartók. Ezeket ma készítik a szemfüles, jó kézügyességgel megáldott árusok, és persze igyekeznek jó pénzért rásózni a Sisiért rajongó fanatikusokra, akik - főként lelkesedésük első szakaszában - lázasan vásárolják is, abban a hiszemben, hogy valami különlegességre tettek szert. Az ilyen és hasonló ajándéktárgyak különben nagyon kis bájosak, de jóformán minden zsibvásárban, kirakodóvásáron megvásárolhatóak. Arról nem is beszélve, hogy nagy részüket ennél sokkal szebb kivitelben maga a vevő is el tudná készíteni egy kis idő ráfordítással.


Kincsek a Vatera-n

Időnként azért valódi értékekre, kuriózumokra is lehet akadni:régi medálra, amelyet a királyné fényképe díszít; korabeli emléktárgyakra, amelyeket a halálakor adtak ki. Népszerű az Erzsébet királyné Szanatórium Sorsjegykölcsön, amely a maga korában nem volt ritka, de ma már nagyon kedves kis emléknek számít, hisz Erzsébet képmása díszíti, és anno számozott, limitált számban került piacra.

Vizitkártyák, kabinetfotók azonban nem ezen a magyar oldalon, hanem a német illetőségű ebay oldalakon lelhető fel, elsősorban persze osztrák területekről. Az oldalak használata - magától értetődően - idegen nyelvtudást igényel. A számlázás és a résztvevő személyek nyilvántartása és ellenőrzése jóval körültekintőbben zajlik, mint a Vatera esetében. Amíg a Vateráról akkor sem zárnak ki valakit, ha folyamatos negatív visszajelzés érkezik róla, csak fizesse a regisztrációs díjat :( - addig az ebay igen keményen fellép a csalókkal szemben. Rendőrségi eljárások lefolytatása sem kizárt, ha valakiről bebizonyosodik, hogy szándékosan megkárosított másokat az oldalon.

A vatera oldalhoz kapcsolódóan egyébként elmondható, hogy az Erzsébettel kapcsolatos termékek környékén szinte ugyanaz a szűk kis réteg gyűlik össze, akikkel a különféle Sisi-kiállításokon, programokon lehet találkozni. A személyes ismeretség pedig az Index "Sissi császárné a színházban" nevű topicjához kapcsolható. Hiszen - tudomásom szerint - ez volt az első Erzsébettel kapcsolatosan összeverbuválódott internetes közösség, akik személyes találkozót is szerveztek, és szerveznek (szervezünk) mind a mai napig.



Nincsenek megjegyzések: